ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ

Την Πεμπτη 24 Μαιου, ένα συνεργειο της τεχνικής υπηρεσίας του νοσοκομείου Χατζηκώστα τοποθετησε λαμαρίνες στα παραθυρα του πρωην εγκατελλελειμένου κτιρίου που βρίσκεται δίπλα απο την Νοσηλευτική σχολή στον χώρο του παλιου Χατζηκώστα. Στο κτίριο αυτό, καθώς και σε αλλα κοντα σε αυτό, κατοικούν άνθρωποι. Η διοικηση του Νοσοκομείου τους εδωσε την εντολή αυτή ωστε το κτίριο να σφραγιστεί σταδιακά, να αποχωρήσουν οι μετανάστες απο αυτό, ειδαλλως θα το εκκενώσει η αστυνομία. Στην απόφαση αυτή εμπλεκεται και η διευθύντρια της Νοσηλευτικής Σχολής του παλιου Χατζηκώστα.

  

Ζούμε σε μια εποχή που όλο και περισσότεροι άνθρωποι, ντόπιοι και μετανάστες, αντιμετωπίζουν δυσκολίες επιβίωσης λόγω οικονομικών συνθηκών. Οικονομικές συνθήκες που δεν προκαλεσαν οι ιδιοι, αλλα όσοι κατέχουν την εξουσία τους οποίους προφανώς συμφερει πολιτικά, να στρεψουν όλα τα προβλήματα της ανεργίας, της εγκληματικότητας, της κρίσης, στο πιο αποκλεισμένο και υποτιμημένο κομματι της κοινωνίας, τους μετανάστες. Αυτο τον κανιβαλισμό, του να στρέφονται οι εκμεταλλευόμενοι ο ένας εναντιον του άλλου, τροφοδοτούν πολλά ΄΄φυντάνια΄΄ της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας, τα οποία μπορει να εκφράζονται απο πολλές διαφορετικές μπάντες, και μπορει να είναι πολιτικοί, δημοσιογραφοι, φασίστες, που στοχευουν όμως όλοι σε ενα πράγμα: την διάχυση του ρατσισμού στην κοινωνία, την επικρατηση του φόβου, τον εκφασισμό. Δημοσιευματα τοπικών εφημερίδων έγραφαν ξαφνικα ΄΄Οι αλλοδαποι κατελαβαν την πολη μας΄΄. Στην Πατρα, μετα το γεγονός της δολοφονίας του Δ.Λαζανά ,χρυσαυγιτες επιτεθηκαν σε χώρο που εμεναν μετανάστες λες και οι τελευταιοι διέπραξαν το εγκλημα απο κοινου παραπέμποντας στις ναζιστικής εμπνευσης εφαρμογες της συλλογικής ευθύνης. Το κρατος και οι φασίστες στοχοποιούν τα ευκολα θύματα. Η υπόλοιπη κοινωνία να μην τους ακολουθήσει.

 

Όσο κομματια του ντόπιου πληθυσμου αλλα και των μεταναστών εξαθλιώνονται, τόσο γίνονται πιο ευαλωτα στα διαφορα κυκλωματα που το ίδιο το κρατος και οι φορεις του στελεχωνουν και οργανώνουν. Απο την μεριά μας στρεφόμαστε εναντια στην εκμεταλλευση ανθρωπου απο ανθρωπο, όποιας εθνικότητας κι αν είναι αυτοι που την ασκούν . Οι περισσότεροι μεταναστες αλλωστε που βρίσκονται εδω, προσπαθούν απλώς να διαφυγούν απο την χώρα, αλλα οι Διεθνείς Συνθήκες που έχει υπογραψει και το ελληνικό κρατος, δεν τους το επιτρεπουν (βλ. Δουβλίνο ΙΙ).

 

Η επίθεση αυτή απο μεριας κρατους και φασιστών με στόχο την περιθωριοποιηση των φτωχων αυτης της κοινωνιας εχει ως αποτελεσμα να διογκωνεται η εγκληματικοτητα και ο φοβος. Εναντιωνόμαστε στην γενικευμένη επίθεση στους μετανάστες, στις εκκενώσεις των σπιτιών που διαμένουν(που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι εγκαταλλελημένα), στα πογκρόμ και στα στρατόπεδα συγκεντρωσης. Αντιπαραθέτουμε την αναπτυξη σχεσεων με τους μεταναστες, την αντιμετώπιση απο κοινού των προβληματων, την συννεννόηση και την συζήτηση μαζί τους, χτιζοντας σχεσεις αλληλεγγυης αναμεσα σε όσους βιωνουν τη φτωχεια και εναντια σε όσους την δημιουργούν. Ούτε η διοικηση του Χατζηκώστα απο τα πολυτελή της γραφεία, ούτε τα ταγματα εφόδου των μπατσων εχουν καμια δουλειά στην γειτονια μας. Το κρατος, οι μπατσοι, διαφοροι φορεις, δημοσιογραφοι και χρυσαυγίτες προσπαθουν να σπειρουν τον ρατσισμο και τον φόβο. Η ΄΄σπορα΄΄ αυτη δεν πρεπει να πιασει στην γειτονιά μας και πουθενά! Γιατι οι γειτονιές δεν ειναι κτίρια και δρόμοι, είναι ανθρωπινες /κοινωνικές σχεσεις, οι οποίες πρεπει να ποτιστούν απο τωρα με αλληλεγγυη. Η αλληλεγγυγη μεταξύ ντόπιων και μεταναστων, είναι το φραγμα εναντια στον εκφασισμο της κοινωνίας.

 

Να το χτισουμε και στην γειτονιά μας, είτε στα κτιρια του παλιού Χατζηκώστα, ειτε οπουδήποτε αλλου